COPD/Astma – Huisarts de Weef – Aalten
Hofstraat 14A 7121 DM Aalten Tel:0543-200100 0543-200101
Header afbeelding

COPD/Astma

Wat  is COPD

COPD (Chronic Obstructive Pulmonary Disease) is een verzamelnaam voor onder meer de longziekte chronische bronchitis en longemfyseem. COPD is een ziekte waarbij de longen/ kleinste luchtwegen vol zitten met kleine ontstekingen die blijvende schade veroorzaken. Het genezen van COPD is helaas nog niet mogelijk. Met de juiste behandeling en aanpassingen van de levensstijl is het verloop van de ziekte wel te beïnvloeden. Gezonde voeding, niet roken, voldoende bewegen en therapietrouw (uw medicijnen nemen zoals voorgeschreven) zijn erg belangrijk.
Wie COPD heeft, komt vaak adem tekort. Bijvoorbeeld bij het traplopen, werken of aankleden.  Dat levert vervelende klachten op zoals benauwdheid, hoesten, kortademigheid, moeheid, weinig spierkracht en gewichtsverandering.

Wat is Astma

Astma is een chronische ontsteking in de longen. Mensen met astma kunnen soms moeilijk ademhalen: zij worden kortademig, ademen ‘piepend’ of moeten hoesten.
Een astma-aanval ontstaat door prikkels als graspollen, katten, huisstofmijt, baklucht, rook, kou en inspanning. In tegenstelling tot COPD is astma wel te genezen. Juist bij astma is het belangrijk om in conditie te blijven. Sporten kan hierbij helpen. Astma wordt behandeld met medicijnen. Het is belangrijk om uw medicijnen goed te gebruiken.

Onze praktijk

COPD

In onze praktijk is diagnostiek, behandeling en controle van COPD mogelijk. Onze praktijkondersteuner Astrid van de Walle en dokter Holland zijn actief patiënten aan het oproepen die deze aandoening hebben. Een longfunctietest maakt inzichtelijk hoe de huidige longinhoud is en wat de kracht is waarmee u kunt blazen. Dit is relevant om de ernst van de ziekte te kunnen bepalen en de noodzakelijke behandeling. Tijdens een controle komen het juiste gebruik van inhalatiemedicatie, een gezonde leefstijl en indien nodig, stoppen met roken(eventueel met begeleiding) dan ook aan bod. Regelmatige controles en herhaling van de tests zijn belangrijk om de ziekte goed te kunnen blijven behandelen.
Om zo goed mogelijke zorg te leveren, werken wij nauw samen met longverpleegkundigen, fysiotherapeuten en diëtisten.

Astma

Ook is diagnostiek, behandeling en controle van astma mogelijk in onze praktijk. Net als bij COPD zijn Astrid van de Walle en dokter Holland hierbij actief. Het afnemen van een longfunctietest zorgt voor inzicht van de huidige longinhoud en kracht waarmee geblazen kan worden. Tijdens een controle komen het juiste gebruik van inhalatiemedicatie, gezonde leefregels en zo nodig stoppen met roken dan aan bod. Ook is er met enige regelmaat een allergiespreekuur en wordt er nauw samengewerkt met een longverpleegkundige en fysiotherapeute.

Longfunctietesten kunnen ook worden uitgevoerd worden door onze praktijkondersteuner Astrid van de Walle.
Voor COPD hebben wij ondersteuning vanuit de zorggroep Huisartsenzorg Oost Achterhoek bv. Wij volgen hierbij de gemaakte afspraken (gebaseerd op landelijke richtlijnen, de NHG Standaard) en optimaliseren deze specifiek voor uw situatie.

Links bij Astma/COPD:

www.thuisarts.nl

www.longfonds.nl